تصحیح مقدمه و تعلیقات: مشترکا: دکتر ابوالکلام آزاد و دکتر محمد کاظم کهدوئی
ناشر: کتابخانه مرکزی دانشگاه داکا , قیمت : ۴۷۵ تاکا , حجم کتاب: ۵۱۲ صفحه
این دیوان به بحر العلوم مولانا عبید الله عبیدی سهروردی نابغه شعر فارسی بنگال تعلق دارد. کتاب را می توان به دو بخش تقسیم نمود.
۱. بخش اول عبارت است از پیشگفتار، مقدمه دیوان، دیباچه و دیوان.
۲. بخش دوم کتاب شامل سخنی از رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه داکا، پیشگفتار، معرفی کوتاه عبید الله عبیدی و آثار ادبی او. و نیز معرفی ملحقات که اسامی اشخاص و اماکن در این دیوان مورد اشاره قرار گرفته است.
مولانا عبید الله عبیدی از شخصیتهای فرهنگی و ادبی و تاثیر گذار در جامعه بنگال بوده است که نیاکانش اهل ایران بوده اند. گرچه ابا و اجدادش در هند و بنگلادش سکونت داشته اند. اما او از ایرانی الاصل و از نسل شیخ شهاب الدین سهروردی عارف معروف ایرانی بودن مفتخر بوده است.
مولانا عبیدی در دیوانش سبک و شیوه های شاعران ایرانی همانند نظامی و حافظ و شاعران فارسی گوی هندی را استفاده کرده است.
پیشگفتار
جایگاه عبید الله عبیدی در شاعری فارسی، معرفی فکری او و رابطه او با بزرگان ملت، عدم تعصب دینی، شباهت سروده های او با شاعران ایرانی و فارسی گویان هندی. همانند حافظ، سعدی، سنائی، امیر خسرو دهلوی، دکنی، وحشی بافقی، زلالی، خوانساری، عطار، جامی، عرفی، سلمان ساوجی، نظامی، قاآنی، فرخی، سیستانی، انوری ابیوردی.
مقدمه دیوان
این مقدمه توسط حاج شیخ ابو نصر گیلانی نوشته شده است. در این مقدمه به دوره های ابتدائی و تحصیلات عبیدی اشاره شده است. مولانا عبیدی به سه زبان عربی، فارسی و اردو مهارت کامل داشته و به هر سه زبان شعر می نوشت. او بنیانگذار حوزه علمیه ای بنام داکا مدرسه بود. او بسیار روشنفکر بود و تحفة الموحدین تآلیف راجه رام موهن رای (مسلح هندویزم) را به زبان انگلیسی ترجمه کرده بود. در مقدمه دیوان به نیاکان و فرزندان عبیدی هم پرداخته شده است.
دیباچه
دیباچه به قلم عبید الله عبیدی نوشته شده و در آن چگونگی تدوین دیوان و چاپ آن شرح داده شده است.
محتوای دیوان
فصل اول شامل ۱۱۱ غزل
فصل دوم: ۱۵ قصیده کوتاه و بلند
فصل سوم: ۲۹ قطعه، ۳ رباعی ۴ بیت مفرد.
فصل چهارم: هفت مثنوی، تعدادی داستان در میانه مثنویها.
ضمیمه
ضمایم به قلم استاد محسن نمازی استاد دانشگاه کلکته نگارش یافته است و در آن اشخاص و مصطلاحات مهم عرفانی و ادبی که در دیوان ذکری آمد، توضیح داده شده است.
در بخش بنگالی کتاب اول سخنی از رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه ذکر شد که حاکی از اهمیت کتاب است. کتاب عبیدی برای اولین بار در سال ۱۹۳۹م چاپ شده بود.
در پیشگفتار مصححان کتاب توضیح داده شد که با چاپ اول دیوان با حروف نستعلیق بوده و چاپ جدید با حروف نازنین است.
در بخش زندگینامه عبیدی الله عبیدی و معرفی کوتاه آثار ادبی او که حدود ۴۵ صفحه را دربر می گیرد، زندگینامه عبیدی، افکار و اندیشه و میدان فعالیت ها، فراز ونشیب های زندگی، آثار ادبی، زندگی خانوادگی و مسایل مربوطه دیگر همراه با تعلیقات و فهارس کتب، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
مولانا عبید الله عبیدی در سال ۱۸۸۵م روز جمعه در حالت سجده در نماز فجر جان به جان جانان سپرد.
نظر شما